Προφύλαξη τραυματισμού σε αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα

20 Ιούλ 18

Η συμμετοχή σε θαλάσσια σπόρ μπορεί να προκαλέσει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκεφαλική διάσειση, κατάγματα και άλλους σημαντικούς τραυματισμούς. Μάθετε πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από πιθανούς τραυματισμούς και να κρατήσετε μόνο την διασκέδαση που προσφέρουν οι αθλητικές δραστηριότητες στην θάλασσα!

Ανεξάρτητα εάν συμμετέχετε σε waterskiing, wakeboarding, surfing, paragliding, kite surfing ή jet skiing η συμμετοχή σε θαλάσσια σπόρ μπορεί να είναι μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία! Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε δραστηριότητα, τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς και πώς να προφυλαχθείτε!

Κοινοί τραυματισμοί σε θαλασσινά σπόρ

Το θαλάσσιο σκι και όλα τα παρόμοια αθλήματα περιλαμβάνουν έλξη του αθλούμενου  από μια βάρκα μέσω ενός καλωδίου ή σχοινιού. Κατά την διάρκεια τέτοιου τύπου αθλητικών δραστηριοτήτων υπάρχουν επιπτώσεις συχνότερα στο κεφάλι και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ ειδικότερα οι τραυματισμοί στο θαλάσσιο σκι προκαλούν κακώσεις, μυϊκές θλάσεις και διαστρέμματα στα γόνατα, τους ώμους και τους αστραγάλους.

Σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλών ταχυτήτων (skiing, surfing & kiteboarding) μπορεί να υπάρχει πρόσκρουση του αθλούμενου στην σανίδα πλοήγησης και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα. «Ανεξάρτητα από την αθλητική δραστηριότητα που συμμετέχετε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τους τρόπους πρόληψης όσο και αντιμετώπισης όλων των τύπων των αθλητικών κακώσεων που σχετίζονται με τα θαλάσσια σπόρ» μας λέει ο Δρ. Ροΐδης Θ. Νικόλαος, MD, PhD, DSc, Διευθυντής του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος, Νοσοκομείο Metropolitan General.
Επιπλέον, η έρευνα έχει καταδείξει ότι οι τραυματισμοί δεν συσχετίζονται απαραιτήτως με την απειρία. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι οστικοί ή οι μυϊκοί τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες στην θάλασσα δεν εμφανίζονται μόνο στους αρχάριους συμμετέχοντες, αλλά βλέπουμε παρόμοιους τραυματισμούς τόσο σε αρχάριους όσο και σε επαγγελματίες αθλητές» μας είπε το Δρ Ροΐδης. «Ευτυχώς η χειρουργική μας ομάδα είναι πεπειραμένη στην αντιμετώπιση όλων των τύπων αθλητικών κακώσεων και προσφέρουμε όλο το εύρος συντηρητικής όσο και χειρουργικής αντιμετώπισης των αθλητικών κακώσεων των σχετιζόμενων με τα θαλάσσια σπόρ»


Βήματα  για να αποτρέψουμε κοινούς αθλητικούς τραυματισμούς στο νερό

Μερικοί τραυματισμοί είναι αποτρέψιμοι. Εδώ είναι μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε:

Καλή ενυδάτωση

το μυοσκελετικό σύστημα και ειδικότερα οι μυς σας, λειτουργούν καλύτερα όταν ενυδατώνονται. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και μπορεί να οδηγήσει σε θλάσεις ή ρήξεις μυών. Ο Δρ Ροΐδης σημείωσε ότι «ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης τραυματισμών μπορεί να γίνει προτού καν μπούμε στο νερό. Για την βέλτιστη σωματική δραστηριότητα ένας συνδυασμός ενυδάτωσης με νερό και διάλυμα ηλεκτρολυτών είναι η καλύτερη λύση»

Διατάσεις 

ισχύουν οι ίδιες αρχές όπως και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα Οι διατάσεις αυξάνουν το εύρος κίνησής σας και αποτρέπει τους τραυματισμούς και τις μυϊκές θλάσεις. Η «επαρκής προθέρμανση οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών τόσο για αθλητισμό εδάφους όσο και για αθλητικές δραστηριότητες στην θάλασσα» είπε το Δρ Ροΐδης.

Ασφάλεια νερού – φορέστε ένα σωσίβιο γιλέκο όταν συμμετέχετε σε θαλάσσια σπόρ. Ακόμη και οι καλύτεροι κολυμβητές μπορεί σε κάποιες συνθήκες να κουραστούν πολύ και να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ένα σωσίβιο απαιτείται κατά την οδήγηση σκάφους ή σε ένα σκι θαλάσσης, αλλά είναι απαραίτητο ακόμα και σε πιο ελαφρές αθλητικές δραστηριότητες όπως οι σανίδες πλοήγησης σε όρθια θέση (SUP, stand up paddles).

Γνωρίστε τα όριά σας – η συμμετοχή σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες προϋποθέτει δεξιότητα, δύναμη και εμπειρία. Αυξήστε προοδευτικά την ένταση ανάλογα με τις ικανότητές σας και την εμπειρία σας

Φορέστε ένα κράνος – ανάλογα με το είδος της αθλητικής δραστηριότητας θα θελήσετε να φορέσετε ένα κράνος για να αποφύγετε ένα τραυματισμό κεφαλής. Ένα τραύμα στο κεφάλι στο νερό δεν είναι λιγότερο σοβαρό από ότι στο έδαφος. Ο Δρ. Ροΐδης τονίζει τη σημασία της προφυλακτικής χρήσης κράνους. «Είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς και να προστατεύεστε από πιθανές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»

Κάντε ένα διάλλειμμα – εάν έχετε ένα τραυματισμό ή μια μυϊκή θλάση, σταματήστε την δραστηριότητα και χαλαρώστε έτσι ώστε ο τραυματισμός σας να μην επιδεινωθεί. Στην  συνέχεια θα πρέπει να αναζητηθεί κατάλληλη ιατρική φροντίδα ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού.

Η χειρουργική μας ομάδα στο Metropolitan General μπορεί να παρέχει ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης μυοσκελετικών κακώσεων από τον πολεμιστή του Σαββατοκύριακου έως τον επαγγελματία αθλητή!

Δρ. Ροϊδης Θ. Νικόλαος, MD, PhD, DSc
Διευθυντής Τμήματος Ισχίου & Γόνατος
Metropolitan General