Συχνές Ερωτήσεις

Παραθέτουμε τις ποιό συχνές απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν οι ασθενείς μας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πάθησή σας και την θεραπεία σας.


Τί είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός?

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ιατρός που έχει λάβει τουλάχιστον 12 χρόνια εκπαίδευσης στη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών και ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος (οστά και αρθρώσεις, μύες, σύνδεσμοι, τένοντες , και ο χόνδρος). Μερικοί ορθοπαιδικοί χειρουργοί ασκούν γενική ορθοπαιδική, ενώ άλλοι ειδικεύονται στη θεραπεία ορισμένων τμημάτων του σώματος, όπως το πόδι και ο αστράγαλος, το χέρι και ο καρπός, η σπονδυλική στήλη, το γόνατο, ο ώμος ή το ισχίο. Ορισμένοι ορθοπαιδικοί μπορεί επίσης να επικεντρωθούν σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, όπως παιδιατρική, τραύμα ή αθλητική ιατρική.

Τι είναι χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής;

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης εκτελείται για να αντικαταστήσει μια αρθριτική ή χαλασμένη άρθρωση με μια νέα, τεχνητή άρθρωση που ονομάζεται πρόθεση. Το γόνατο και το ισχίο είναι οι συχνότερα αντικατασταθείσες αρθρώσεις, σχεδόν όλες οι άλλες αρθρώσεις μπορούν επίσης να αντικατασταθούν. Οι αρθρώσεις περιέχουν χόνδρο, μια ελαστική επικάλυψη σαν μαξιλάρι που καλύπτει τα άκρα των οστών και διευκολύνει την κίνηση. Με την πάροδο του χρόνου ή εάν κάποιος σύνδεσμος έχει τραυματιστεί, ο χόνδρος φεύγει και τα οστά της άρθρωσης αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Καθώς τα οστά τρίβονται μαζί, μπορούν να σχηματιστούν οστέινα οστεόφυτα και οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες και επώδυνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης όταν δεν μπορούν πλέον να ελέγχουν τον πόνο με φάρμακα και άλλες θεραπείες και ο πόνος παρεμποδίζει σημαντικά τη ζωή τους.

Τι προσφέρει η ρομποτική χειρουργική στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος;

Τα ρομποτικά συστήματα διακρίνονται σε παθητικά (passive), ημιενεργά (semi-active, haptic systems) και πλήρως ενεργά (active). Με την χρήση παθητικών συστημάτων (πχ KneeAlign2) επιτυγχάνεται η καθοδήγηση του χειρουργού στην διενέργεια κάποιων χειρουργικών βημάτων αλλά η χειρουργική πράξη γίνεται από τον χειρουργό.
Με τα ημιενεργά συστήματα (πχ MAKO) χρησιμοπούνται ρομποτικοί βραχίονες οι οποίοι ελέγχονται από το ρομπότ και επιτρέπουν στον χειρουργό κινήσεις εντός περιορισμένων ορίων τα οποία καθορίζονται από προεγχειρητικό έλγχο (αξονική τομογραφία). Αντιθέτως τα πλήρως ενεργά συστήματα (πχ iThink Surgical) εκτελούν αυτόνομες χειρουργικές πράξεις υπό την έννοια της καθοδήγησης του χειρουργού που βασίζεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο.
Πλήρως ενεργά ρομποτικά συστήματα δεν υπάρχουν στον Ελληνικό χώρο ακόμα. Συνήθως το ρομπότ εκτελεί τις οστεοτομίες και στην συνέχεια ο χειρουργός ολοκληρώνει το χειρουργείο με την τελική τοποθέτηση και σταθεροποίηση των υλικών. Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια στην τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής με τελικό σκοπό το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα και την μακροχρόνια επιβίωση των ρομποτικών αρθροπλαστικών.

Τι είναι η χειρουργική ταχείας αποκατάστασης στις αρθροπλαστικές (fast track surgery);

Η χειρουργική ταχείας κινητοποίησης και γρήγορης αποκατάστασης συνίσταται στην χρήση τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας (minimally invasive surgery – MIS) που προκαλούν τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό του ασθενούς με προσπελάσεις που σέβονται τους μυς και τους τένοντες της περιοχής.
Σε συνδυασμό με αναισθησιολογικά πρωτόκολλα ελαχιστοποίησης του μετεγχειρητικού πόνου προσφέρεται στον ασθενή μας η δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης και ελάχιστης μετεγχειρητικής επιβάρυνσης έτσι ώστε να είναι δυνατή η παραμονή στο νοσοκομείο για μόνο ένα 24ωρο σε σημαντικό ποσοστό (70-80%) των ασθενών μας

Tί είναι η αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας ALMIS (σε ύπτια θέση);

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια πολύ επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και συχνά αναφέρεται ως η επέμβαση του αιώνα λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί οι πρόσθιες προσπελάσεις (πρόσθια – anterior minimally invasive surgery – AMIS & προσθιοπλάγια – anterolateral minimally invasive surgery – ALMIS). Με τις προσπελάσεις αυτές είναι δυνατή η είσοδος στην άρθρωση του ισχίου με απόλυτο σεβασμό σε μυς και τένοντες με αποτέλεσμα ελάχιστο τραυματισμό και ταχεία ανάρρωση του ασθενούς.
Όταν το χειρουργείο γίνεται σε ύπτια θέση είναι πολύ πιο εύκολος ο έλεγχος του μήκους του σκέλους αλλά και η χρησιμοποίηση ακτινοσκοπικού ελέγχου για την τεκμηρίωση της σωστής τοποθέτησης των υλικών της νέας πρόθεσης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της ύπτιας θέσης είναι η πιο σταθερή θέση της λεκάνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου καθώς και η πιο εύκολη χρήση συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής και ψηφιακής πλοήγησης που προσφέρουν πολύ λεπτομερή έλεγχο της σωστής τοποθέτησης των υλικών μας που αντανακλά σε εξαιρετικά μακροχρόνια αποτελέσματα.

Πόσο καιρό διαρκούν οι τεχνητές αρθρώσεις (αρθροπλαστικές);

Κατά μέσο όρο, οι τεχνητές αρθρώσεις έχουν διάρκεια ζωής έως 20 έτη. Αυτό επιτυγχάνεται με την σωστή χειρουργική τεχνική κατά το αρχικό χειρουργείο (primary arthroplasty).
Εάν βρίσκεστε στην ηλικία των 40 ή 50 ετών και έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης, ειδικά εάν είστε πολύ δραστήριοι, πιθανόν να χρειαστείτε νέα χειρουργική αντικατάσταση άρθρωσης αργότερα στη ζωή (αναθεώρηση αρθροπλαστικής).

Τι είναι η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση;

Η αρθροσκοπική χειρουργική είναι μία από τις πιο συνήθεις ορθοπαιδικές διαδικασίες που εκτελούνται σήμερα. Μέσω της χρήσης μικρών οργάνων, εργαλείων και αρθροσκοπικής κάμερας, ένας ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να απεικονίσει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα μέσα στις αρθρώσεις. Μία ή περισσότερες μικρές εντομές γίνονται γύρω από την άρθρωση για την εισαγωγή των εργαλείων και της κάμερας.
Ο χειρουργός εισάγει ένα όργανο που ονομάζεται αρθροσκόπιο στην άρθρωση. Το αρθροσκόπιο περιέχει μια πηγή φωτός οπτικών ινών και μια μικρή τηλεοπτική κάμερα που επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει την άρθρωση σε μια τηλεοπτική οθόνη και να διαγνώσει το πρόβλημα, να καθορίσει την έκταση του τραυματισμού και να κάνει τις απαραίτητες επισκευές.
Μπορούν να εισαχθούν άλλα όργανα για να βοηθήσουν στην προβολή ή την επιδιόρθωση των ιστών μέσα στην άρθρωση.

Τι είναι η αρθροσκοπική ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού (ACL) συνδέσμου του γόνατος;

Η ανακατασκευή του ACL είναι μια χειρουργική επέμβαση που επισκευάζει έναν σχισμένο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL), ένας από τους τέσσερις συνδέσμους που βοηθούν στη σταθεροποίηση του γόνατος. Ο σύνδεσμος ανακατασκευάζεται χρησιμοποιώντας έναν τένοντα που διέρχεται από το εσωτερικό μέρος της άρθρωσης του γόνατος και σταθεροποιείται στο οστό του άνω ποδιού (μηριαίο) και ένα από τα δύο οστά του κάτω ποδιού (κνήμη).
Ο τένοντας που χρησιμοποιείται για την ανοικοδόμηση ονομάζεται μόσχευμα και μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές. Συνήθως λαμβάνεται από την επιγονατίδα του ίδιου του ασθενούς, τους οπίσθιους μηριαίους (hamstrings) ή τοn τένοντα του τετρακεφάλου μυός (quadriceps) ή μπορεί να πρόκειται για πτωματικό μόσχευμα.
Η ανακατασκευή του ACL εκτελείται συχνότερα μέσω αρθροσκοπικής χειρουργικής.

Τι συμβαίνει κατά την αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου;

Η χειρουργική επέμβαση στον ώμο για προβλήματα ρήξης στροφικού πετάλου (υπερακάνθιου, υποπλάτιου, υπακάνθιου τενοντα) συνήθως περιλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες διαδικασίες: αρθροσκοπικό καθαρισμό (debridement), υπακρωμιακή αποσυμπίεση, αρθροσκοπική συρραφή στροφικού πετάλου. Το Debridement καθαρίζει το κατεστραμμένο ιστό από την άρθρωση του ώμου.
Η υποακρωμιακή αποσυμπίεση περιλαμβάνει το ξύρισμα του οστού ή την αφαίρεση των οστεόφυτων κάτω από την άκρη της ωμοπλάτης (acromion). Αυτό δημιουργεί περισσότερο χώρο στο διάστημα ανάμεσα στο άκρο της ωμοπλάτης και στο άνω τμήμα του βραχίονα, έτσι ώστε ο τένοντας του υπερακάνθιου να μην πιέζεται και να ολισθαίνει ομαλά. Εάν κάποιος τένοντας του στροφικού πετάλου έχει υποστεί ρήξη, τότε προχωράμε στην αρθροσκοπική συρραφή με χρήση ειδικών αγκυρών στην κορυφή του οστού του άνω βραχίονα.