Αρθροπλαστική γόνατος: και στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα είναι μια ασφαλής επέμβαση

25 Νοέ 18
αρθροπλαστική γόνατος

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αρθροπλαστική γόνατος και στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα είναι μια ασφαλής επέμβαση

Τα οφέλη της ταυτόχρονης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα περιλαμβάνουν μειωμένο κόστος νοσηλείας, υπο μια αναισθησία και σε πολλές περιπτώσεις είναι επίσης η προτίμηση του ασθενούς. Παρά τα δυνητικά αυτά οφέλη, οι αντιξοότητες κινδύνου σε σχέση με τις υποτιθέμενες επιπλοκές καθιστούν δύσκολο για τον ορθοπαιδικό χειρουργό και τον ασθενή να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Μια νέα μελέτη στοχεύει στο να διαφωτίσει σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες επιπλοκές και την κλινική ασφάλεια της ταυτόχρονης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα τελικού σταδίου (ΟΑ).

Μια ομάδα 950 γονάτων (475 ασθενών) που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση από το 2008 έως το 2013 εξήχθη από μια κλινική βάση δεδομένων (Australian Joint Replacement Registry). Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος και στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα από τον χειρουργό τους με μία αναισθησία. Τα βασικά δεδομένα δημογραφικών στοιχείων και αποτελεσμάτων, περιλαμβανομένων όλων των επιπλοκών, συλλέχθηκαν.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 413 ασθενείς και 826 γόνατα. Η μέση ηλικία ήταν 70 έτη με εύρος μεταξύ 46 και 88 ετών. Το 50% των ασθενών ήταν γυναίκες. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις οξείας μετεγχειρητικής θνησιμότητας (<6 εβδομάδες). Τα ποσοστά ιατρικών επιπλοκών ήταν χαμηλά.

Σε αντίθεση με τα υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών που προτάθηκαν στην προηγούμενη βιβλιογραφία, αυτή η μελέτη έχει δείξει ότι η ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική γόνατος και στα δύο γόνατα την ίδια ημέρα είναι ασφαλής, με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Πηγή: Wong, E., Nguyen, C.L., Park, S. et al. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc (2018) 26: 3395.

Δείτε στο παρακάτω video μία πρόσφατη επέμβαση με την κυρία Βασιλική η οποία είναι 72 ετών