Αρθροσκοπική αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων ώμου

Ως αρθροσκόπηση ορίζεται η χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας, γνωστή κοινώς ως Minimally Invasive Surgery (MIS), κατά την οποία, μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου, του αρθροσκοπίου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δύναται να εξετάσει λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα και παθολογίες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;
Η χειρουργική αυτή τεχνική δίνει τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τη διάγνωση, επιτρέποντάς του να παρέμβει άμεσα θεραπευτικά, σε μια ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η εν λόγω τεχνική χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην άρθρωση του ώμου. Εξειδικευμένοι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί αντιμετωπίζουν πλέον αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και τις παθολογίες της άρθρωσης του ώμου με πολύ χαμηλή νοσηρότητα, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Ποιες παθήσεις του ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του ώμου είναι:

  • Η ρήξη του μυοτενοντίου πετάλου (rotator cuff), η οποία μπορεί να συρραφεί και να αποκατασταθεί με πλήρως αρθροσκοπική τεχνική.
  • Η αστάθεια του ώμου, όπου αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου (βλάβη Bankart), μαζί με όλα τα συνοδά προβλήματα.
  • Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, όπου αφαιρείται αρθροσκοπικά το οστεόφυτο του ακρωμίου επάνω στο οποίο προστρίβεται ο τένοντας του υπερακανθίου.
  • Η βλάβη SLAP, συχνή σε αθλητές του βόλεϊ, του χάντμπολ και σε ρίπτες, όπου συρράπτεται και αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση της έκφυσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου τένοντα.

Αφαίρεση χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων τμημάτων τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας.

Στο κανάλι μου στο youtube μπορεί κανείς να δεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές.