Αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξεων μηνίσκου

Η θεραπεία των ρήξεων του μηνίσκου γίνεται πλέον μόνο αρθροσκοπικά. Διαπιστώνετε έτσι η εντόπιση και η μορφολογία της βλάβης και ο χειρουργός πρέπει να αποφασίσει αν πρόκειται να γίνει μηνισκεκτομή (αφαίρεση του σπασμένου κομματιού του μηνίσκου) ή συρραφή της ρήξεως.  Σύγχρονα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην διάσωση του μηνίσκου με διάφορες τεχνικές συρραφής διότι έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες ότι η αφαίρεση μηνισκικού υλικού επιταχύνει την εκφύλιση του γόνατος με τελικό αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα.
Κατά την χειρουργική επέμβαση – αρθροσκόπηση – ο χειρουργός βάζει μέσα στην άρθρωση του γόνατος μέσα από δύο πολύ μικρές οπές (αρθροσκοπικές πύλες) μια μικρή κάμερα και βλέπει σε μια οθόνη το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Από την μία οπή, συνήθως την εξωτερική μπαίνει η κάμερα και από την άλλη, συνήθως την εσωτερική, μπαίνουν διάφορα αρθροσκοπικά εργαλεία πού μας βοηθούν είτε στην αφαίρεση μηνισκικού υλικού ή στην συρραφή του μηνίσκου. Αν πρέπει να γίνει αφαίρεση, πρέπει να αφαιρείται το ελάχιστο δυνατό τμήμα του μηνίσκου, ομαλοποιώντας το υπόλοιπο τμήμα του.
Η αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου πρέπει να γίνεται άμεσα έτσι ώστε να μην μεγαλώνει η ρήξη ή να εκφυλίζεται ο μηνίσκος με την καθυστέρηση της επέμβασης. Ιδιαίτερα σε νέα άτομα πρέπει πάντα να γίνεται προσπάθεια συρραφής του μηνίσκου ακολουθώντας σαφείς ενδείξεις. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές συρραφής (all inside, outside in & inside out). Πολλές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό μεθόδων για να εξασφαλίσουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Συνήθως συρράπτονται μόνο οι περιφερικές ρήξεις λόγω ύπαρξης αιμάτωσης. Πολλοί συγγραφείς όμως συνιστούν και την συρραφή των ρήξεων των ενδιάμεσων ζωνών έτσι ώστε να γίνει προσπάθεια διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερου μηνισκικού υλικού. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί, αλλά επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και ξεκινά άμεσα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Στο κανάλι μου στο youtube μπορεί κανείς να δεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές